Jak usunąć konto na Facebooku

Wydaje się jakby reputacja Facebooka spadała ostatnio z każdym dniem. Od problemów z prywatnością, przez usterki techniczne do zmiany demografii użytkowników – ludzie mają wiele powodów do niezadowolenia z działań giganta społecznościowego.

jak-usunac-fbMimo to, wiele osób wciąż posiada konto na Facebooku. Osobiście używam Facebooka jedynie do logowania na innych stronach i do niczego innego poza tym. Jeśli wydaje ci się, że masz niepotrzebne konto na Facebooku, którego chciałbyś się pozbyć, możemy w tym pomóc.

Menu Facebooka nie jest do końca tak proste, jak powinno być, dlatego ciężko domyśleć się jak usunąć konto. Zanim zaczniemy, warto zrozumieć różnicę, pomiędzy usunięciem konta, a dezaktywacją konta.

Przy dezaktywacji konta jest ono po prostu zamykane, jednak wciąż z opcją ponownego otworzenia i reaktywacji. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zrobić sobie przerwę od korzystania z Facebooka.

W artykule piszemy również o trwałym usunięciu konta. Po kliknięciu przycisku konto znika na zawsze i już nigdy nie zobaczysz go ponownie.

Warto zauważyć, że po usunięciu konta, nie znika ono od razu z serwisu. W praktyce składamy prośbę o usunięcie konta. Wciąż mamy 14 dni na zmianę decyzji do czasu kiedy konto rzeczywiście zostanie usunięte. Jeśli po wykonaniu poniższych kroków będziesz żałował decyzji o usunięciu konta, wystarczy że ponownie zalogujesz się na swoje konto, by anulować prośbę o usunięcie. To naprawdę proste.

Jak dezaktywować konto na Facebooku na jakiś czas

Jeśli nie do końca zrozumiałeś różnicę pomiędzy dezaktywacją i usunięciem konta, lepszym wyborem będzie dezaktywacja. W tym przypadku dezaktywacja jest dużo łatwiejsza do zrobienia, niż całkowite usunięcie konta. Pamiętaj, po dezaktywacji konta, użytkownicy nie będą mogli odnaleźć cię w serwisie, ani oglądać twojej osi czasu. Jedynie wiadomości, które wysłałeś wcześniej znajomym, będą wciąż widoczne. Dodatkowo wszelkie informacje o twoim koncie są przechowywane na serwerach, więc w każdej chwili możesz reaktywować konto, wraz ze wszystkimi zdjęciami i znajomymi. Jest to idealna opcja dla kogoś, kto ma dużo zdjęć i wspomnień na Facebooku i nie chce się pozbywać wszystkiego w całości.

caption
Krótka ankieta, którą Facebook każe nam wypełnić przed dezaktywacją konta.

Na początku zaloguj się na swoje konto Facebook. Kliknij w strzałkę w prawym górnym rogu i przejdź do zakładki Ustawienia. Z menu po lewej stronie ekranu wybierz Bezpieczeństwo. Pojawi się wiele opcji w głównym oknie serwisu. Na samym dole listy znajdziesz opcję Dezaktywuj konto. Po kliknięciu w link zostaniesz poproszony o podanie hasła. Następnie należy wypełnić krótką ankietę od Facebooka i potwierdzić klikając przycisk Dezaktywuj. Wyskoczy kolejne okienko potwierdzające, kliknij ponownie Dezaktywuj.

Tymczasowa dezaktywacja konta oznacza, że zawsze możesz wrócić na Facebooka i aktywować ponownie swój profil. W kilku prostych krokach cały proces wygląda tak:

  1. Kliknij w strzałkę w prawym, górnym rogu strony.
  2. Wybierz z menu Ustawienia.
  3. Przejdź do zakładki Bezpieczeństwo.
  4. Wybierz Dezaktywuj konto i stosuj się do wskazówek.

To wszystko! Bułka z masłem. Jeśli chcesz powrócić na Facebooka, wystarczy jedynie zalogować się ponownie na konto. Do tego czasu twoje konto jest zawieszone, czyli ani usunięte, ani aktywne. Półśrodki nie są zazwyczaj dobrym rozwiązaniem, jednak w tym przypadku się sprawdzają. Jeśli masz problem z naszymi instrukcjami, daj znać w komentarzach, postaramy się pomóc.

Jak na stałe usunąć konto w serwisie Facebook

Po pierwsze zaloguj się na swoje konto na Facebooku. Następnie przescrolluj na sam dół, gdzie znajdziesz link Pomoc w prawym dolnym rogu. Kliknij i przejdź do strony Centrum pomocy. Z głównego menu wybierz Zarządzanie kontem -> Dezaktywacja i usuwanie konta. Zobaczysz odpowiedzi na wiele pytań związanych z zamykaniem konta. Przejdź do zakładki Jak trwale usunąć konto?

Facebook poinformuje cię o tym, że proces usuwania konta jest nieodwracalny, oraz poleci pobranie wszystkich zdjęć i danych przechowywanych w serwisie. Czas na podjęcie ostatecznych kroków. Kliknij w odnośnik poinformuj nas o tym, który pozwoli na usunięcie konta. Na kolejnej stronie kliknij w przycisk Usuń moje konto i potwierdź podając hasło do swojego konta.  Na koniec potwierdź klikając OK na dole okienka i to gotowe.

usuwanie-konta-fb

W tym momencie powinieneś być przeniesiony do ekranu logowania. Jeśli zmienisz zdanie, zaloguj się i kliknij Anuluj prośbę o usunięcie konta, by odzyskać z powrotem swoje konto. W przeciwnym razie po 14 dniach konto zostanie usunięte na zawsze. Powyższe kroki możesz wykonać zarówno na komputerze, jak i na telefonie – efekt będzie ten sam.

Jak pobrać kopię danych z Facebooka

Jeśli uważasz, że już nigdy nie będziesz korzystać z Facebooka, możesz wysłać prośbę o trwałe usunięcie konta. Po skasowaniu nie ma możliwości przywrócenia konta, ani zdjęć i statusów.

Zanim usuniemy konto, warto pobrać kopię wszystkich informacji, które kiedykolwiek udostępniliśmy w serwisie:

  1. Kliknij w strzałkę w prawym górnym rogu, aby rozwinąć menu
  2. Wybierz z listy Ustawienia
  3. Kliknij w odnośnik Pobierz kopię swoich danych z Facebooka na dole

Link do usunięcia konta

Przejdź na adres https://www.facebook.com/help/delete_account, kliknij w Usuń moje konto i podążaj według wskazówek.

Nawet 90 dni może potrwać, zanim Facebook wyczyści wszystkie posty, zdjęcia, status i inne informacje, które mu udostępniliśmy. Podczas gdy Facebook usuwa nasze dane, nikt inny nie ma do nich dostępu.

Niektóre rzeczy, które robiłeś na Facebooku, nie są przechowywane na twoim koncie. Na przykład, znajomi wciąż będą mogli wyświetlać twoje wiadomości w Messengerze. Konwersacje zostają nawet po usunięciu konta. Jeśli chcesz je usunąć powinieneś skontaktować się ze znajomym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *